4 min read

Waarom Jaspers AI-project meer waarde had dan jaren in de klas

Waarom Jaspers AI-project meer waarde had dan jaren in de klas

Maak kennis met Jasper Guichelaar, een software ontwikkelaar bij IT Captains. Zijn dagen zijn gevuld met het schrijven van software en het bouwen van AI systemen, maar als de zon ondergaat, verandert hij in een strategische held in de fantasiewereld van Dungeons & Dragons. Hier, omringd door vrienden, bedenkt hij slimme strategieën om de volgende grote uitdaging te overwinnen, of dat nu een ingewikkeld bordspel is of een hardnekkige bug in zijn code.

Praktijk boven theorie

Jaspers reis in de technologie begon tijdens zijn opleiding, waar zijn natuurlijke nieuwsgierigheid naar programmeren werd aangewakkerd. Als een jonge, enthousiaste student ontdekte hij al snel dat hij niet alleen wilde leren, maar ook wilde creëren.

De praktijkgerichte aanpak van zijn opleiding sprak hem enorm aan; hier kon hij zijn handen vuil maken met echte code in plaats van alleen maar theorie te bestuderen."

Ik heb altijd al beter geleerd door dingen zelf te doen," vertelt Jasper. "Hier kon ik direct aan de slag met projecten en zag ik meteen het resultaat van mijn werk. Dat was zo veel waardevoller dan alleen maar in boeken te lezen over hoe dingen zouden moeten werken."

De grote oversteek

Een keerpunt in Jaspers ontwikkeling kwam toen hij de kans kreeg om stage te lopen in Engeland. Dit avontuur opende niet alleen zijn ogen voor de internationale tech-industrie, maar het gaf hem ook een nieuwe kijk op zijn passie en leerproces.

"In Engeland werd ik ondergedompeld in een compleet nieuwe werkomgeving," herinnert Jasper zich. "Ik moest mij aanpassen aan andere werkwijzen, communiceren in het Engels, en samenwerken met mensen uit verschillende culturen."

De praktijkervaring in Engeland versterkte Jaspers overtuiging dat hands-on ervaring onvervangbaar is. "Ik vond mezelf vaak 's avonds vrijwillig achter mijn computer, verdiept in codeerproblemen en nieuwe programmeertalen," zegt hij met een glimlach. "Het was hier dat een studieonderwerp overging naar een echte passie. Ik leerde meer in die paar maanden praktijk dan in een heel jaar theoriestudie."

De culturele uitwisseling en de dynamiek van een andere werkomgeving gaven hem waardevolle inzichten die hij meebracht naar Nederland. "Ik kwam terug met niet alleen nieuwe technische vaardigheden, maar ook met een beter begrip van hoe de industrie werkt in de praktijk," legt Jasper uit. "Dat soort kennis kun je niet opdoen door alleen maar te studeren."

Met deze nieuwe kennis en praktijkervaring heeft Jasper zijn hbo-opleiding afgerond. Hij nam zijn passie voor praktisch leren mee, altijd op zoek naar manieren om theorie direct toe te passen in echte projecten.

AI-project

Op dit moment werkt Jasper aan een project dat zich richt op AI-ontwikkeling, een gebied dat hem enorm fascineert vanwege de voortdurende innovaties en leermogelijkheden. Zijn huidige project is gericht op het ontwikkelen van een AI-telefoonsysteem voor de zorgsector. Dit systeem is ontworpen om zorgverleners te ondersteunen door administratieve taken te automatiseren, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan directe patiëntenzorg.

"In het begin was het een flinke uitdaging," geeft Jasper toe, ik moest mij verdiepen in een compleet nieuwe programmeertaal en AI-frameworks. Maar dat is precies wat mij zo aantrekt in dit vakgebied, er is altijd iets nieuws te leren."

Hij lacht terwijl hij eraan toevoegt: "Nu kan ik de complexiteit van AI vertalen naar praktische toepassingen, en dat voelt echt als een overwinning." Wat dit project bijzonder maakt voor Jasper, is niet alleen de technologie, maar ook de directe impact die het heeft op mensenlevens. "Je helpt niet alleen het bedrijf, maar ook daadwerkelijk mensen," legt hij uit. "Het gaat veel verder dan coderen; je moet empathie en begrip voor de behoeften van gebruikers in de zorgsector verwerken in dit systeem. Dit soort inzichten leer je niet uit een boek."

Dungeons & Dragons

Wanneer Jasper niet bezig is met algoritmes, duikt hij in de wereld van Dungeons & Dragons (D&D). Voor hem is dit meer dan een hobby; het is een creatieve uitlaatklep die verrassend veel raakvlakken heeft met zijn werk in de IT.

"D&D stimuleert out-of-the-box denken, wat verrassend nuttig is in softwareontwikkeling," lacht hij. Jasper heeft  het afgelopen jaar een jaar lang intensief D&D gespeeld, waarbij hij met een vaste groep vrienden vaak bij elkaar samenkwam om avonturen te beleven in een fantasierijk universum. "Het is net als het verkennen van een complexe softwarearchitectuur, maar dan vol magie en mythische wezens.

"Je moet flexibel zijn en snel kunnen schakelen, net als bij een IT-project," legt hij uit. "In beide werelden draait het om probleemoplossing, creativiteit en teamwork."

Jasper geniet ervan hoe de verhalen zich ontvouwen tijdens het spelen. "Het is fascinerend om te zien hoe ieders acties het verhaal beïnvloeden. Die dynamiek in een spel is voor mij net als werken in een IT-Team. Elke dag weer wat anders en een ander probleem wat ik moet oplossen. ''Wie had gedacht dat het spelen van een bordspel mij zou helpen een betere softwareontwikkelaar te worden?" glimlacht hij.

Van ontwikkelaar naar architect

Jaspers ambitie reikt verder dan zijn huidige rol; hij streeft ernaar om softwarearchitect te worden. "Mijn doel is om digitale meesterwerken te bouwen," zegt hij met vastberadenheid. "Ik wil niet alleen code schrijven, maar complete digitale ecosystemen ontwerpen." Hij ziet deze rol als een natuurlijke progressie van zijn huidige werk en gelooft dat architectuur essentieel is voor het creëren van duurzame en schaalbare oplossingen in technologie. Jasper kijkt ernaar uit om zijn ervaring en kennis te gebruiken om innovatieve systemen te ontwerpen die bedrijven helpen hun doelen te bereiken.

Advies voor aankomende tech-professionals

Voor nieuwkomers in de IT heeft Jasper waardevol advies: "Blijf nieuwsgierig en experimenteer! Elke ervaring, elk project, is een kans om te leren en te groeien." Hij moedigt jonge ontwikkelaars aan om diverse ervaringen op te doen en hun vaardigheden constant uit te breiden. "Zie je carrière als een open-world game," voegt hij eraan toe. "Verken elke side quest, praat met collega’s, en verzamel zoveel mogelijk ervaring!"

Buiten de code-box denken

Jasper Guichelaar is een technisch bekwame IT'er, creatief en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. In zijn verhaal zie je dat het in de tech-wereld niet alleen draait om technische vaardigheden, maar ook om passie, veelzijdigheid en een goed evenwicht tussen werk en privéleven. Met zijn unieke mix van talenten laat Jasper zien dat je zowel professioneel kunt zijn als plezier kunt hebben in wat je doet.

Wil je Jaspers expertise inzetten voor jouw projecten? Neem contact op met IT Captains en ontdek hoe deze veelzijdige tech-expert jouw ideeën kan omzetten in innovatieve digitale oplossingen die impact maken!

Wat heeft Krokettenpoker te maken met IT?

Wat heeft Krokettenpoker te maken met IT?

Een dag in het leven van Tess In de dynamische wereld van IT is het leven van een professional allesbehalve saai. Laten we eens een kijkje nemen in...

Lees meer
Waarom Jasper geen seconde spijt heeft van detachering

Waarom Jasper geen seconde spijt heeft van detachering

Achteraf is detachering zelfs een grote plus… Jasper is één van onze .NET developers die een duidelijk beeld heeft van zijn toekomst. Detachering...

Lees meer
Maak kennis met Vincent

Maak kennis met Vincent

“Het gaat om volledig begrijpen wat mijn opdrachtgever zoekt en hier een gemotiveerde (de perfecte) kandidaat tegenover zetten. “

Lees meer